Καταρράκτες


Στις φυσικές ομορφιές της Λέσβου περιλαμβάνονται επίσης οι πολλοί και κρυμμένοι καταρράκτες της. Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 10 καταρράκτες σε όλο το νησί, τους οποίους ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες που τα νερά τους είναι ακόμη περισσότερα, αξίζει να εξερευνήστε.

Ο καταρράκτης Μαν’ Κάτσα βρίσκεται κοντά στο Μανταμάδο, λίγο πριν τη διασταύρωση Πεδής – Ασπροποτάμου, στο 30ο χλμ. Μυτιλήνης – Μανταμάδου και είναι από τους μεγαλύτερους του νησιού, περί τα 20 μέτρα, προσφέροντας δυνατότητες για δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση. Η ονομασία του, που σημαίνει «μανιασμένη σάρκα», προήλθε από το θρύλο μιας βοσκοπούλας, που ζούσε παλιά στην περιοχή εκείνη μόνη της και παράσερνε σε διονυσιακό χορό, πάνω από τον καταρράκτη, τα αγροτόπαιδα της περιοχής.

Από τους πιο γνωστούς είναι και ο καταρράκτης της Πέσσας, μεταξύ Αχλαδερής και Βασιλικών, που προσελκύει πολλούς περιπατητές. Φτάνετε εκεί μέσω ενός σύντομου χωματόδρομου, στα δεξιά του δρόμου που φεύγει από Αχλαδερή και οδηγεί προς το δρόμο Αγιάσου – Πολιχνίτου, λίγο πριν τη διασταύρωση. Τα νερά του πηγάζουν από τη μικρή λίμνη της Αγιάσου και χύνονται στον κόλπο της Καλλονής. Σύμφωνα με τον μύθο, στα νερά του καταρράκτη λουζόταν το ζευγάρι Δάφνις και Χλόη.

Στον καταρράκτη του Κλαπάδου φθάνετε από τον δρόμο Καλλονής-Πέτρας, μέσω χωματόδρομου που οδηγεί στο εγκαταλειμμένο χωριό Κλαπάδο. Πριν φτάσετε στο χωριό, υπάρχει ένα μονοπάτι που οδηγεί στον καταρράκτη, ο οποίος είναι κρυμμένος στο δάσος. Το ύψος του είναι 15-16 μέτρα.

Στο δυτικό τμήμα του νησιού, κοντά στην Ερεσό βρίσκονται οι κατρράκτες του κτήματος Κρινέλου. Για να φτάσετε εκεί, ακολουθείτε το δρόμο μετά τη διασταύρωση Ερεσού-Σιγρίου, προς Ερεσό. Σε απόσταση 6 χλμ. υπάρχει χωματόδρομος αριστερά, στο τέρμα του οποίου θα βρείτε πινακίδα. Φτάνει σε ύψος τα 15 μέτρα και εντυπωσιάζει όποιον τον δει από κοντά, ενώ το νερό του χρησιμοποιείται και για να αλέθει το σιτάρι, στο νερόμυλο του κτήματος, καθώς και για ύδρευση και άρδευση, ειδικά το χειμώνα.

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου θα βρείτε και άλλους τέτοιους φυσικούς υδάτινους σχηματισμούς, όπως στην περιοχή των Παρακοίλων βορειοδυτικά του χωριού, στο χωριό Σκουτάρο στη θέση «Κουκούγια», στο Μεσότοπο, τη Βατούσα, την Άντισσα, τη Φίλια και την Πελόπη.