Μουσεία στον Άγιο Ευστράτιο


Στο αναστηλωμένο κτίριο του «Παλαιού Διδακτηρίου» στον οικισμό του Αγίου Ευστρατίου, βρίσκεται το Μουσείο Δημοκρατίας. Εκεί θα βρείτε εκθέματα, φωτογραφίες, αυθεντικά αντικείμενα, χειρόγραφες εφημερίδες και προβολές βίντεο από τη ζωή των εξόριστων στο νησί, καθώς και από άλλους τόπους εξορίας.

Το Μουσείο Δημοκρατίας είναι το πρώτο δημόσιο ελληνικό μουσείο για μια κρίσιμη, από πολιτική και κοινωνική άποψη, περίοδο της νεώτερης ιστορίας μας. Ως έδρα του επιλέχθηκε το νησί του ‘Αη-Στράτη, καθώς έως το 1963 ήταν τόπος υποδοχής πολιτικών εξόριστων.

Το κτήριο στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο, είχε χτιστεί αρχικά ως διδακτήριο – ήταν το πρώτο του νησιού. Στα χρόνια του εκτοπισμού πολιτικών εξόριστων στον ‘Αη-Στράτη χρησιμοποιήθηκε ως αναρρωτήριο. Ο σεισμός του 1968 προκάλεσε σοβαρότατες ζημιές στο κτήριο με αποτέλεσμα την εγκατάλειψή του. Το 2005 άρχισαν οι εργασίες για την αναστήλωσή του από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών ΄Εργων Β. Αιγαίου του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Νοέμβριο του 2007.

Τη συγκέντρωση των εκθεμάτων και την οργάνωση του Μουσείου ανέλαβε η Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: http://www.mouseiodimokratias.gr/greek/index.asp