Πεζοπορία


Η Λέσβος είναι ιδανικός προορισμός για όσους λατρεύουν να ανακαλύπτουν τις φυσικές ομορφιές του τόπου τον οποίο επισκέπτονται μέσα από την πεζοπορία και την περιήγηση, κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Η μοναδικότητα της μορφολογίας του νησιού με τις έντονες εναλλαγές, σας προκαλεί να ανακαλύψετε την κρυμμένη αρμονία του. Διαδρομές μέσα από ελαιώνες, πευκοδάση, χαράδρες, καταρράκτες, εξωκλήσια, λιθόστρωτα μονοπάτια, αλλά και ηφαιστειογενείς εκτάσεις στα δυτικά, αποκαλύπτουν τη μαγεία του φυσικού τοπίου του.

Η Λέσβος διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο περιπατητικών κυκλικών διαδρομών και διαδρόμων διάσχισης με καλή σήμανση και διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Υπάρχουν διαδρομές με γεωλογικό ενδιαφέρον, όπως αυτές που περνούν μέσα από το απολιθωμένο δάσος (μονοπάτια της λάβας), διαδρομές με πολιτιστικό ενδιαφέρον που οδηγούν σε μοναστήρια, εξωκλήσια, και αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και διαδρομές με οικολογικό ενδιαφέρον όπως αυτές μέσα σε ελαιώνες, δάση και περιοχές NATURA, καθώς και συνδυασμοί των παραπάνω.

Πάρτε λοιπόν μαζί σας, μποτάκια πεζοπορίας, άνετα ρούχα, γυαλιά ηλίου, καπέλο, ελαφρά τροφή και νερό και ακολουθήστε μια οργανωμένη ομάδα πεζοπορίας ή περιπλανηθείτε μόνοι σας με οδηγό την σήμανση των μονοπατιών και έναν καλό χάρτη, στην περιοχή που σας ενδιαφέρει. Η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη!

Ενδεικτικές διαδρομές:

Περιοχή Αγιάσου

Αγιάσος – Αγ. Ανάργυροι – Ασώματος

Πρόκειται για διαδρομή διάσχισης εύκολη έως μέτρια διάρκειας 2-3 ωρών. Το μήκος της διαδρομής είναι 6,6 χλμ

 

Περιοχή Πλωμαρίου

Πλωμάρι – Κάτω Χωριό – Λεύρα – Λογαράς – Κουρνέλα – Αγκαθερή – Κάτω Χωριό – Πλωμάρι

Πρόκειται για κυκλική διαδρομή μήκους 12,17 χλμ.

 

Περιοχή Μολύβου

Μόλυβος (Αλώνια) – Λιμνοδεξαμενή – Μιξες – Βαφειός – Αγ. Ιωάννης – Αγία Ροδοτου – Μόλυβος (Αλώνια)

Πρόκειται για κυκλική διαδρομή μετρίως ορεσίβιας πεζοπορίας διάρκειας 4 ωρών και 20 λεπτών (3 χλμ/ω). Το μήκος της είναι 13,04 χλμ.

 

Περιοχή Σιγρίου

Σίγρι – Πάρκο Σιγρίου –Πάρκο Πλάκας – Ερεσός (Μονοπάτια της Λάβας)

Πρόκειται για διαδρομή διάσχισης με μήκος διαδρομής 15 χλμ.

 

Περιοχή Ερεσού

Σκάλα Ερεσού  – Αφεντέλλη – Προφ. Ηλίας (Θαλασσινός) – Προφ. Ηλίας (Χωριανός) – Αγ. Άννα – Ψινια – Χριστος – Λόφος Βίγλα – Σκάλα Ερεσού.

Πρόκειται για κυκλική διαδρομή, μήκους: 13,8km.

 

Info:

www.walking-trails.net/en-us/oikotrails/lesvos.aspx

www.lesvosmuseum.gr/site/home/ws/primary+menu/geotourism/geoparko_Lesvu/monopatia_lavas/diadromes.csp