Ανατολική Λήμνος


ΠΛΑΚΑ – ΠΑΝΑΓΙΑ

Ο οικισμός Πλάκα βρίσκεται στο ανατολικότερο άκρο του νησιού με το ομώνυμο ακρωτήριο. Δίπλα στο γραφικό λιμανάκι του οικισμού απλώνεται η αμμουδερή παραλία Παλαιόκαστρο και λίγο μακρύτερα  θα βρείτε τη παραλία του Αγίου Στεφάνου. Άλλοτε στην περιοχή υπήρχε μεσαιωνικό φρούριο από το οποίο σώζονται ελάχιστα σημεία. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο οικισμός της Παναγιάς. Εκεί κοντά, με θέα τη Σαμοθράκη και την Ίμβρο, μπορείτε να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους. Υπάρχει πηγή με γλυκό νερό που θεωρείται ότι είναι ευεργετικό.  

 

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΙ – ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Το Κοντοπούλι είναι όμορφος οικισμός με πέτρινα σπίτια και μια ζωντανή πλατεία όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας. Γειτονικός οικισμός είναι αυτός της Καλλιόπης. Αξίζει να βρεθείτε εκεί στις 23 Απριλίου, που πραγματοποιείται το έθιμο των ιπποδρομιών προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου. Επίνειο του χωριού είναι η παραλία Κέρος, γνωστός προορισμός για τους λάτρεις του wind-surfing. Σε κοντινή απόσταση από τα δύο αυτά χωριά βρίσκονται οι λίμνες Αλυκή και Χορταρόλιμνη που παρουσιάζουν ιδιαίτερο φυσιολατρικό ενδιαφέρον και είναι ενταγμένες στο δίκτυο ΝΑΤURA 2000, αλλά και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ηφαιστίας και του Ιερού των Καβείρων.

 

ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΙ – ΚΑΜΙΝΙΑ

Το μικρό γραφικό χωριό Ρουσσοπούλι βρίσκεται στην πλαγιά ενός μικρού λόφου κοντά στη Χορταρολίμνη. Λίγο μακρύτερα και κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Πολιόχνης βρίσκεται το χωριό Καμίνια. Είναι οικισμός με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού εδώ βρέθηκαν λαξευτοί πελασγικοί τάφοι και η περίφημη επιτύμβια Στήλη των Καμινίων που αναπαριστά ανδρικό κεφάλι με δόρυ και ασπίδα, πλαισιωμένο από δύο επιγραφές σε ελληνικό αλφάβητο χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφής η ερμηνεία τους. Αξίζει να καθίσετε στην πλατεία του χωριού και απολαύστε τους ντόπιους μεζέδες με ένα ποτήρι ντόπιο αρωματικό κρασί.

 

ΦΥΣΙΝΗ – ΣΚΑΝΔΑΛΙ

Νοτιότερα θα συναντήσετε τον μικρό οικισμό Φυσίνη. Εκεί κοντά υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγίου Σώζοντα, πολιούχου του νησιού, ενώ προχωρώντας νοτιότερα θα βρεθείτε στο μικρό χωριουδάκι Σκανδάλι γνωστό για την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας μελιού. Κοντινή παραλία είναι η αμμουδιά Λουρί όπου θα συναντήσετε απομεινάρια αρχαίου οικισμού που εικάζεται ότι είναι ο παλαιότερος οικισμός στο Αιγαίο