Τοπικά Προϊόντα της Λήμνου


Η Λήμνος είναι ένα εύφορο νησί με εξαιρετικά προϊόντα που με την ποικιλία τους και την ποιότητά τους θα ικανοποιήσουν τις γευστικές απαιτήσεις κάθε επισκέπτη.

Κρασί

Η Λήμνος, ανέκαθεν οινοπαραγωγικό νησί, είναι γνωστή για τα κρασιά της από την αρχαιότητα. Ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα ότι με λημνιό κρασί ευφραίνονταν οι Αχαιοί, όσο διαρκούσε η πολιορκία της Τροίας. Έκτοτε το λημνιό κρασί συγκαταλέγεται σταθερά στα κύρια προϊόντα του νησιού. Φημισμένο είναι το λευκό κρασί που παράγεται από την ποικιλία Μοσχάτο Αλεξάνδρειας, που οι ντόπιοι το ονομάζουν «εγγλέζικο» και σήμερα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην Λήμνο. Από μια αρχαία ποικιλία σταφυλιών, το «καλαμπάκι», παράγεται το ομώνυμο κόκκινο κρασί, ενώ το  γλυκό κρασί (Muscat) που πίνεται ως απεριτίφ, έχει κερδίσει όλες τις αγορές εξωτερικού.  

 

Τσίπουρο

Το τσίπουρο που παρασκευάζεται στη Λήμνο είναι διπλής απόσταξης, με ή χωρίς γλυκάνισο, με ωραίο άρωμα και δυνατή γεύση. Παρασκευάζεται στα παραδοσιακά «λακαριά» όπου υπάρχει το καζάνι για τη διαδικασία απόσταξης, την οποία συνοδεύει συνήθως γλέντι από φίλους και συγγενείς του παραγωγού.

 

Μούστος (πετιμέζι)

Είναι ο χυμός από τις ρώγες των σταφυλιών, από τον οποίο παρασκευάζεται ένα παχύρευστο, σκουρόχρωμο, γλυκό προϊόν που χρησιμοποιείται στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική.

 

Σιτηρά

Εξαιρετικής ποιότητας είναι και τα άλευρα που παράγονται στο νησί, από σκληρό σιτάρι όπως το «μαυραγάνι», κατάλληλο για αλεύρι για ψωμί και πίτες και για σιμιγδάλι, όπως και το «κριθάρι της Παναγιάς» που καλλιεργείται στην ανατολική Λήμνο. Με αυτά παρασκευάζονται παξιμάδια, βουτήματα, κουλουράκια διαφόρων τύπων και εξαιρετικό ψωμί.

 

Όσπρια

Στο νησί καλλιεργούνται φασολάκια μαυρομάτικα και φασόλια ξερά, οι γνωστές “κλώσσες”, μικρόκαρπα ρεβίθια στην ανατολική Λήμνο και η ντόπια φάβα από λαθούρι, ο λεγόμενος «αύκος».

 

Γαλακτοκομικά

Η Λήμνος έχει μια ξεχωριστή παράδοση στην παρασκευή τυριών, όπως το καλαθάκι, το κασκαβάλι και το μελίχλωρο ή μελίπαστο τυρί (φρέσκο τυρί που μισοστεγνώνει σε σκιερό και αεριζόμενο μέρος). Το καλαθάκι Λήμνου είναι παραδοσιακό λευκό τυρί άλμης με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Την ονομασία του την πήρε από τα μικρά πλεκτά ψάθινα καλαθάκια που χρησιμοποιούνταν για την στράγγισή του.

 

Μέλι

Επίσης ξεχωριστό προϊόν είναι και το θυμαρίσιο μέλι της Λήμνου με πυκνή παχύρρευστη υφή και εξαιρετικό άρωμα το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη γεύση σε πολλά γλυκά όπως δίπλες, λουκουμάδες αλλα και στο γιαούρτι ως επιδόρπιο