Νότια Λήμνος


ΜΟΥΔΡΟΣ

Ο Μούδρος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Λήμνου, στον ομώνυμο κόλπο. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά την πρωτεύουσά του, με αναπτυγμένες τουριστικές υποδομές. Περιπλανηθείτε στο γραφικό λιμανάκι του οικισμού, απολαύστε νόστιμους ψαρομεζέδες στα ταβερνάκια του, επισκεφθείτε τις όμορφες εκκλησίες του όπως της Ευαγγελίστριας και των Ταξιαρχών και αγναντέψτε το υπέροχο ηλιοβασίλεμα. Μέσα στον κόλπο βρίσκεται και η νησίδα Κουκονήσι, που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον αφού στην περιοχή εντοπίστηκε προϊστορικός οικισμός.

 

ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗ

Απέναντι από τον Μούδρο, στην άλλη πλευρά του κόλπου, βρίσκεται η Νέα Κούταλη. Το χωριό αυτό είναι γνωστό για τη ναυτική του παράδοση, αφού στο παρελθόν οι περισσότεροι από τους κατοίκους της ήταν ναυτικοί και σπογγαλιείς. Επισκεφθείτε το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας που λειτουργεί στο χωριό, κάντε βόλτα στο γραφικό λιμανάκι του και απολαύστε νόστιμους μεζέδες στα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα.

 

ΑΓΚΑΡΥΩΝΕΣ – ΠΕΔΙΝΟ

Κοντά στη Νέα Κούταλη, βρίσκεται το χωριό Αγγαρυώνες. Ο οικισμός είναι χτισμένος σε ύψωμα με υπέροχη θέα προς τον κόλπο του Μούδρου. Στο χωριό υπάρχουν καταλύματα και ταβερνάκια. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το χωριό Πεδινό. Αποτελείται από δύο οικισμούς τον νέο, που δημιουργήθηκε μετά τον σεισμό του ’68 και τον παλιό, που υπέστη τότε καταστροφές. Στον παλιό οικισμό παρ’ ό,τι εγκαταλελειμμένος, διακρίνονται τα ιδιαίτερα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του παρελθόντος στα καλντερίμια και τις πέτρινες παραδοσιακές οικίες του χωριού. Κατά τους θερινούς μήνες ο παλιός οικισμός κατοικείται από παραθεριστές που έχουν ανακαινίσει κάποιες από αυτές.

 

ΠΟΡΤΙΑΝΟ

Το Πορτιανό είναι ένα όμορφο χωριό με παλιά αρχοντικά. Είναι ιστορικής σημασίας, αφού εδώ εγκαταστάθηκε ο Άγγλος στρατηγός Ουίνστον Τσώρτσιλ κατά την εκστρατεία της Καλλίπολης. Αξίζει να αναζητήσετε το νεοκλασικό αρχοντικό που τον φιλοξένησε, το οποίο έχει προσφάτως αναπαλαιωθεί, αλλά και το μοναδικό λαογραφικό Μουσείο του νησιού, όπου εκτίθεται η πολυθρόνα του γραφείου του Άγγλου πολιτικού. Έξω από το χωριό βρίσκεται το συμμαχικό νεκροταφείο με πεσόντες των επιχειρήσεων της Καλλίπολης.

 

ΤΣΙΜΑΝΔΡΙΑ

Νοτιότερα βρίσκεται το χωριό Τσιμάνδρια, γνωστό ως το χωριό των Κεχαγιάδων, των κτηνοτρόφων. Ο δρόμος που σας οδηγεί στο χωριό είναι δεξιά και αριστερά περιστοιχισμένος από ψηλά δέντρα, γεγονός σπάνιο για αυτό το νησί. Καθίστε στην πλατεία του χωριού με την υπέροχη βρύση και γευτείτε πεντανόστιμα ντόπια κρέατα που επιβεβαιώνουν την κτηνοτροφική παράδοση της περιοχής. Αν είστε τυχεροί μπορεί στην πλατεία να απαντήσετε και κάποιον λυράρη της περιοχής να παίζει παραδοσιακούς λημνιούς σκοπούς.

 

ΚΟΝΤΙΑΣ

Ο Κοντιάς βρίσκεται 11 χλμ. από την Μύρινα χτισμένος σε ύψωμα. Είναι από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα χωριά του νησιού που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, αν όχι να το επιλέξετε για τη διαμονή σας. Είναι παραδοσιακός οικισμός με γραφικά σοκάκια και ανακαινισμένα πέτρινα σπίτια. Σήμα κατατεθέν του είναι οι ανεμόμυλοι που βρίσκονται στην είσοδό του. Πέρα από τα ταβερνάκια της περιοχής, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και την Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης που λειτουργεί στο χωριό και φιλοξενεί έργα καταξιωμένων καλλιτεχνών