Λήμνος… μυθική ομορφιά


Το νησί των ανέμων, η μυθική πατρίδα του Ήφαιστου, Λήμνος η πιο αγαπημένη απ’ όλες τις στεριές κατά τον Όμηρο (Λήμνος γαιάων πολύ φιλτάτη απασέων). Υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών λόγω της μοναδικής γεωγραφικής της θέσης. Ταυτόχρονα, οι δαντελωτές της ακρογιαλιές, ο γαστρονομικός της πλούτος και οι φιλόξενοι κάτοικοι την καθιστούν έναν μοναδικό προορισμό.

Η Λήμνος, με έκταση 476 τ.χλμ. και ακτογραμμή 259 χλμ. είναι το δεύτερο σε μέγεθος νησί του Νομού Λέσβου και έχει συνολικό πληθυσμό 17.000 κατοίκους (απογραφή 2011). Πρωτεύουσα του νησιού και κύριο λιμάνι είναι η Μύρινα η οποία απέχει 84 ν.μ. από τη Μυτιλήνη και 160 ν.μ. από την Θεσσαλονίκη.

Είναι καθαρά ηφαιστειογενές νησί με χαρακτηριστικούς μικρούς λόφους. Τα δαντελωτά της παράλια σχηματίζουν πολυσχιδείς όρμους με καταπληκτικές παραλίες. Χαρακτηριστικοί οι δύο κόλποι του νησιού, ο Μούδρος στα νότια και ο Μπουρνιάς στα βόρεια. Στα ανατολικά του νησιού, κοντά στο χωριό Κοντοπούλι, εκτείνονται οι λιμνοθάλασσες Αλυκή και Χορταρολίμνη, βιότοποι εξαιρετικής σημασίας όπου συχνάζουν κατά περιόδους σπάνια αποδημιτικά πουλιά.

Η Λήμνος είναι εκτεθειμένη σε ανέμους που πνέουν σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του έτους γι’ αυτό και αποκαλείται από τον Όμηρο ‘’Ανεμόεσσα’. Ιδανικό μέρος για τους φίλους της ιστιοπλοΐας και του windsurfing

Είναι αρκετά εύφορο νησί με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα όπως: σιτηρά, όσπρια, σύκα, σταφίδες, αμύγδαλα, λάδι, σουσάμι και θυμαρίσιο μέλι. Περιζήτητα είναι και τα γαλακτοκομικά της προϊόντα, όπως η φέτα, το καλαθάκι και το μελίχλωρο Λήμνου, καθώς και το μοναδικό σε άρωμα και γεύση κρασί.

Η Λήμνος έχει άφθονο και εκλεκτό ψάρι. Οι πολυσχιδείς ακρογιαλιές της, αλλά και οι πολυάριθμες ξέρες γύρω από το νησί, το καθιστούν ιδανικό μέρος για υποβρύχιο ψάρεμα, ψάρεμα από βάρκα και παραλία.