Παραλίες στον Άγιο Ευστράτιο


Ο Άγιος Ευστράτιος κρύβει πολλές μικρές και απομονωμένες παραλίες. Στο νότιο τμήμα του νησιού και 5 χλμ. από τον οικισμό βρίσκεται ο Άγιος Αντώνιος, μικρή παραλία με άμμο και βότσαλα, όπου μπορείτε να προστατευθείτε κάτω από τη σκιά των βελανιδιών που φθάνουν χαμηλά στην παραλία. Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται η παραλία του Άγιου Δημήτριου, η οποία δέχεται και περισσότερο κόσμο. Για περισσότερη απομόνωση μπορείτε λίγο μακρύτερα να συναντήσετε την αμμώδη παραλία του Τρυγάρη. Για να την προσεγγίσετε θα χρειαστεί να περπατήσετε για λίγο αφού αφήσετε το αυτοκίνητο.

Στα νοτιοδυτικά υπάρχει η μικρή παραλία Φράγκου σε μικρό όρμο με την ίδια ονομασία. Η παραλία Τρυπητή είναι παρόμοιας μορφολογίας, αλλά μεγαλύτερη. Κι εδώ η πρόσβαση στην παραλία απαιτεί λίγο περπάτημα.

Στα δυτικά του νησιού, θα βρείτε το Λιδαριό. Είναι μια φαρδιά και  αμμώδης παραλία σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια μετά το τέλος του δρόμου. Η παραλία Φτελιό βρίσκεται και αυτή στα δυτικά κοντά στο Λιδαριό και είναι αμμώδης, χωρίς ιδιαίτερη σκιά.

Στα βορειοανατολικά θα συναντήσετε τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, το Αλoνίτσι, με αμμουδιά και ρηχά νερά. Απέναντι, σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η βραχονησίδα Βέλια.

Εάν πάλι δεν θέλετε να απομακρυνθείτε από τον οικισμό, μπορείτε να κάνετε τη βουτιά σας στα όμορφα νερά της ηφαιστειογενούς παραλίας Αρκάρι, δίπλα στο μικρό λιμάνι του νησιού με την υπέροχη θέα στο ηλιοβασίλεμα.

Όσοι διαθέτετε σκάφος μπορείτε βεβαίως να ανακαλύψετε και άλλες μικρότερες παραλίες στις οποίες η πρόσβαση δεν είναι εύκολη από ξηράς, να προσεγγίσετε τις πολυάριθμες βραχονησίδες όπως είναι οι Δώδεκα Απόστολοι, το Δασκαλιό και η Βέλια και να εξερευνήσετε τις θαλασσοσπηλιές του νησιού όπου βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες Monachus monachus .