Απολιθωμένο Δάσος


Στη δυτική πλευρά του νησιού, θα σας εντυπωσιάσει το ιδιαίτερο τοπίο που φιλοξενεί ένα θαύμα της φύσης: το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Εδώ το κλίμα γίνεται ξηρό, ενώ τα πετρώματα είναι ηφαιστειακά και σε πολλά από αυτά θα έχετε την ευκαιρία να παρατηρήσετε φυτικά απολιθώματα τα οποία συνιστούν το παγκοσμίως φημισμένο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου. Καλύπτει μια έκταση 15.000 εκταρίων και το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Στην περιοχή, έχουν καταγραφεί πολλές απολιθωματοφόρες θέσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος με συστάδες απολιθωμένων κορμών δένδρων και εντυπωσιακοί γεώτοποι, αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας του παρελθόντος. Για το λόγο αυτό, η περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα ανοιχτό παράθυρο στην γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια.

Η πρόσβαση στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους γίνεται από ασφαλτοστρωμένη οδό μήκους 5 χλμ. η οποία αρχίζει στο 15ο χλμ. της επαρχιακής οδού Άντισσας – Σιγρίου. Το Πάρκο δημιουργήθηκε το 1987 και καταλαμβάνει συνολική έκταση 500 περίπου στρεμμάτων. Στην περιοχή, έχουν πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την συντήρηση, ανάδειξη και προστασία των απολιθωμένων κορμών.

Ο επισκέπτης του Πάρκου μπορεί να περιηγηθεί σε μια ολόκληρη βουνοπλαγιά, από ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης του μπορεί να θαυμάσει τις μοναδικές εμφανίσεις Πρωτοπευκίδων, που σχηματίζουν μικρές συστάδες και αποτελούν τους προγόνους του σύγχρονου Πεύκου. Οι περισσότεροι απολιθωμένοι κορμοί ανήκουν στην οικογένεια των Ταξοδιειδών (Taxodiaceae) που αποτελούν προγονικές μορφές του σύγχρονου είδους Σεκόια η Αειθαλής που φύεται στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην οικογένεια αυτή ανήκει και ο μεγαλύτερος κατακείμενος κορμός Κωνοφόρου δένδρου (με μήκος μεγαλύτερο των 20 μέτρων) καθώς και οι μεγάλοι ιστάμενοι κορμοί Σεκόιας.

Τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποτελεί και η νησίδα Νησιώπη, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Σίγρι. Η επίσκεψή της προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ιδιαίτερα υψηλής περιβαλλοντικής και εκπαιδευτικής αξίας. Σχεδόν σε όλη την έκταση του νησιού έχουν εντοπισθεί εκατοντάδες απολιθωμένοι κορμοί δένδρων, ιστάμενοι ή κατακείμενοι με εντυπωσιακούς χρωματισμούς. Η μεγάλη συγκέντρωση φυτικών απολιθωμάτων στην Νησιώπη την καθιστά ένα μοναδικό γεώτοπο. Το θαλάσσιο πάρκο της νησίδας Νησιώπης είναι το πρώτο θαλάσσιο πάρκο απολιθωμάτων που έχει δημιουργηθεί στον ελληνικό χώρο. Οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να περιηγηθούν τόσο στο χερσαίο τμήμα της νησίδας, όπου έχουν δημιουργηθεί περιπατητικές διαδρομές, όσο και στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Νησιώπη με ειδικό σκάφος που διαθέτη γυάλινο πυθμένα για την παρατήρηση του βυθού. Οι οργανωμένες επισκέψεις στο θαλάσσιο Πάρκο Νησιώπης πραγματοποιούνται την θερινή περίοδο, καθημερινά από το λιμάνι του Σιγρίου με ώρες αναχώρησης 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 και 14:00 και μετά από κράτηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στο τηλέφωνο +30 22530 54434.

Info:
www.lesvosmuseum.gr