Ανατολική Λέσβος


ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη είναι η πρωτεύουσα της Λέσβου. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού απέναντι από τις μικρασιατικές ακτές. Σήμα κατατεθέν της είναι ο ναός του Αγίου Θεράποντα που ξεπροβάλει επιβλητικά στο κέντρο της αλλά και το κάστρο της που βρίσκεται σε λόφο πάνω από το λιμάνι. Κατά την επίσκεψή σας θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για μια ζωντανή πόλη όχι μόνον κατά τη θερινή περίοδο, αλλά και το χειμώνα αφού εδώ βρίσκεται η έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου που φιλοξενεί μεγάλη φοιτητική κοινότητα. Κάντε βόλτα στην προκυμαία της, περιπλανηθείτε στην κεντρική αγορά της στην οδό Ερμού, τσιμπήστε παραδοσιακούς μεζέδες στα ουζερί που βρίσκονται κρυμμένα στα γύρω στενά,  απολαύστε τον καφέ σας στην πλατεία Σαπφούς και ζήστε τη νυχτερινή ζωή της πόλης στα μπαράκια που βρίσκονται στην προκυμαία και στους πεζόδρομους πίσω από αυτήν, όπως στην περιοχή Λαδάδικα και στην οδό Κομνηνάκη. Η Μυτιλήνη διαθέτει έναν ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό πλούτο που μαρτυρά το λαμπρό παρελθόν της. Νεοκλασικά αρχοντικά αλλά και κτίρια που συνδυάζουν στοιχεία μπαρόκ, αναγεννησιακά, νεογοτθικά, νεοκλασικά, μπελ επόκ απαντώνται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή και κυρίως στην περιοχή Ακλειδιού και στη Σουράδα, στο δρόμο προς το αεροδρόμιο. Προς την ίδια κατεύθυνση θα βρείτε τους οικισμούς Καγιάνι με τον επιβλητικό ναό των Ταξιαρχών και την υπέροχη θέα στα απέναντι μικρασιατικά παράλια, Αγία Μαρίνα και Βαρειά. Στη Βαρειά μέσα σε έναν ελαιώνα βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά Μουσεία, το Μουσείο Θεόφιλου με έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και το Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη Teriade όπου φιλοξενούνται έργα πολύ γνωστών Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Μην παραλείψετε να τα επισκεφθείτε. Στην πόλη της Μυτιλήνης θα βρείτε επίσης οργανωμένη μαρίνα που δέχεται σκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

ΛΟΥΤΡΑ – ΑΛΥΦΑΝΤΑ

Προς την πλευρά του Κόλπου της Γέρας θα συναντήσετε τον μικρό οικισμό των Αλυφαντών που απέχει περίπου 3 χλμ από την Μυτιλήνη, ενώ κοντά στην είσοδο του κόλπου είναι χτισμένος αμφιθεατρικά ο γραφικός οικισμός των Λουτρών. Απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Μυτιλήνης και επίνειό του είναι τη Σκάλα Λουτρών όπου μπορείτε να απολαύσετε νόστιμους ψαρομεζέδες δίπλα στη θάλασσα.

 

ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ – ΠΑΜΦΙΛΑ – ΜΟΡΙΑ – ΑΦΑΛΩΝΑΣ

Η Παναγιούδα βρίσκεται 6 χλμ από τη Μυτιλήνη και έχει ένα γραφικό λιμανάκι όπου μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή να γευματίσετε δοκιμάζοντας παραδοσιακούς μεζέδες και φρέσκο ψάρι. Χαρακτηριστικό του οικισμού είναι η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία, εξ ου και το όνομα του χωριού. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και ο οικισμός των Παμφίλων. Σε αυτήν την περιοχή υπάρχουν μικρές παραλίες για οικογενειακές βουτιές και όχι μόνον, όπως η Βίγλα και τα Νησέλια. Πάνω από την Παναγιούδα βρίσκεται σκαρφαλωμένος σε έναν μικρό λόφο με υπέροχη θέα το χωριό Αφάλωνας. Αυτός γειτονεύει με τη Μόρια όπου μπορείτε να επισκεφθείτε ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Εδώ υπάρχει τμήμα από τις αψίδες αυτού του εντυπωσιακού κατασκευαστικού έργου που μετέφερε νερό από την ορεινή Αγιάσο μέχρι τη Μυτιλήνη.  

 

ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΡΜΗΣ – ΠΥΡΓΟΙ ΘΕΡΜΗΣ

Επιστρέφοντας στην παραλιακή διαδρομή, μετά από τα Πάμφιλα θα συναντήσετε την περιοχή Θερμής, με τους Πύργους Θερμής, την Παραλία Θερμής και την Λουτρόπολη Θερμής. Πήρε το όνομά της από τις θερμές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ οι Πύργοι Θερμής ονομάστηκαν έτσι από τα πυργόσπιτα που είναι χτισμένα εκεί, θερινές κατοικίες πλούσιων οικογενειών του παρελθόντος. Η ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί ως παραθεριστικός οικισμός όπου μπορείτε να διαμείνετε. Απολαύστε τον καφέ και το γεύμα σας στις καφετέριες και στα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα ή στα παραδοσιακά καφενεία του γραφικού χωριού. Χαλαρώστε στην οργανωμένη αμμουδερή παραλία Κανόνι. Επισκεφθείτε τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής ή κάντε μια βόλτα λίγο πιο έξω στον καταπράσινο λόφο των Καρυών, όπου βρίσκεται η Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ένα από τα γνωστότερα προσκυνήματα της Λέσβου.

 

ΜΙΣΤΕΓΝΑ ΝΕΕΣ ΚΥΔΩΝΙΕΣ – ΚΩΜΗ – ΠΗΓΗ

Περνώντας τη Λουτρόπολη Θερμής και συνεχίζοντας παραλιακά θα συναντήσετε έναν κολπίσκο οπού βρίσκεται η όμορφη παραλία Πεταλίδι, ιδανική για οικογένειες αλλά και νεολαία. Στην συνέχεια ο κύριος δρόμος διαδοχικά, μας οδηγεί προς τα Μιστεγνά και τις Νεες Κυδωνίες με τα επίνειά τους, τις Σκάλες τους, όπου μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας σε πεντακάθαρα νερά και να γευτείτε απίστευτους ψαρομεζέδες. Σε απόσταση περίπου 14 χλμ από τη Θερμή με κατεύθυνση προς τα ορεινά, βρίσκονται και τα γραφικά μικρά χωριά της Πηγής και της Κώμης, γνωστά για το Πανηγύρι του Ταύρου που γίνεται εκεί κάθε καλοκαίρι.

 

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

Ο Μανταμάδος είναι από τους πιο αξιόλογους αρχιτεκτονικά οικισμούς της ανατολικής Λέσβου, ξακουστός για το Μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ. Ματά από την επίσκεψή σας στον ναό του Ταξιάρχη απολαύστε καφέ και παραδοσιακούς λουκουμάδες στο αναψυκτήριο που λειτουργεί στο προαύλιο του μοναστηριού. Επίσης επισκεφθείτε κάποιο από τα εργαστήρια κεραμικής του οικισμού ο οποίος έχει μεγάλη παράδοση σε αυτήν την τέχνη. Κάθε χρόνο διοργανώνεται το καλοκαίρι Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής που φιλοξενείται στο ανακαινισμένο ελαιοτριβείο του 19ου αιώνα το οποίο λειτουργεί ως Πολύκεντρο. Γνωστός για την αγγειοπλαστική του είναι και ο γειτονικός παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Στεφάνου με παράδοση ειδικά στους «τσουκαλάδες» . Στην περιοχή, υπάρχουν όμορφες παραλίες για όσους αναζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση όπως η παραλία του Ασπροπόταμου και η Χρυσή Άμμος

 

ΚΛΕΙΩ – ΚΑΠΗ – ΠΕΛΟΠΗ

Από τον Μανταμάδο μπορείτε να συνεχίσετε βόρεια προς το ορεινό χωριό Κάπη, όπου ένας μικρός δρόμος οδηγεί στο γραφικό επίνειό του το Γενί Λιμάνι, ένα μικρό οικισμό όπου μπορείτε εκτός από το να κολυμπήσετε σε πεντακάθαρα νερά, να απολαύσετε και φρέσκο ψάρι στις ψαροταβέρνες που βρίσκονται εκεί. Μετά την Κάπη προς τα δυτικά βρίσκεται ο γραφικός ορεινός οικισμός της Πελόπης. Ενώ συνεχίζοντας στην κύρια οδική αρτηρία οδηγούμαστε στο χωριό Κλειώ. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 350 μέτρων και περιβάλλεται από κατάφυτους λόφους. Αξίζει να επισκεφθείτε τη γραφική πλατεία της με τα πλατάνια και να ξεκουραστείτε κάτω από τον ίσκιο τους απολαμβάνοντας εκεί τον καφέ σας. Δρόμος από την Κλειώ θα σας βγάλει στο επίνειό της την όμορφη παραλία Τσόνια με την κοκκινωπή άμμο, τις ψαροταβέρνες δίπλα στη θάλασσα και το λιμανάκι της.