Κεντρική Λήμνος


ΑΤΣΙΚΗ

Η Ατσική βρίσκεται στο κέντρο του νησιού μέσα σε μια μεγάλη εύφορη πεδιάδα. Είναι ένα ζωντανό χωριό όπου οι κάτοικοί του ασχολούνται με την αμπελουργία, τη κτηνοτροφία και την παραγωγή σιτηρών. Είναι από τα μεγαλύτερα του νησιού, με τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες. Απολαύστε νόστιμους μεζέδες και γευτείτε παραδοσιακά γλυκά από τον γυναικείο συνεταιρισμό του χωριού και μετά κατευθυνθείτε βόρειοανατολικά του χωριού στη παραλία Αγιαρμόλα με το εξωκλήσι του Άγιου Ερμόλαου. Είναι το επίνειο του χωριού με πεντακάθαρα νερά και ξανθή αμμουδιά.

 

ΛΙΒΑΔΟΧΩΡΙ – ΚΑΛΛΙΘΕΑ

Νοτιοανατολικά της Ατσικής βρίσκονται τα χωριά Λιβαδοχώρι και Καλλιθέα. Το γραφικό Λιβαδοχώρι έχει λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα σπίτια και μια πλατεία. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το ποτό σας συνοδευόμενο από ντόπιους μεζέδες. Το γειτονικό χωριό Καλλιθέα όπως δηλώνει και το όνομά του είναι αμφιθεατρικά χτισμένο με θέα στον κόλπο του Μούδρου αλλά και τη Σαμοθρακη και την Ίμβρο.

 

ΚΑΡΠΑΣΙ

Νότια της Ατσικής και 1χλμ από το αεροδρόμιο του νησιού βρίσκεται το χωριό Καρπάσι χτισμένο στα ανατολικά του μεγάλου κάμπου της κεντρικής Λήμνου. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε μερικά από τα αρχοντικά που έχτισαν έλληνες μετανάστες που ζούσαν στην Αίγυπτο. Επίσης στην περιοχή λειτουργεί επισκέψιμο οινοποιείο.

 

ΒΑΡΟΣ

Σκαρφαλωμένο σε ύψωμα στον δρόμο προς το αεροδρόμιο βρίσκεται το χωριό Βάρος. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό με καλοδιατηρημένα πετρόχτιστα σπίτια. Στην πλατεία του χωριού μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας ή το ποτό σας και να τσιμπήσετε νόστιμους μεζέδες. Στο χωριό μπορείτε να διαμείνετε σε καταλύματα που είναι πλήρως ενσωματωμένα στο αρχιτεκτονικό ύφος του οικισμού στο πλαίσιο της εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης.

 

ΡΕΠΑΝΙΔΙ

Από τα παλαιότερα χωριά του νησιού είναι και το Ρεπανίδι. Περιπλανηθείτε στα  στενά δρομάκια του, θαυμάστε αρχοντικές κατοικίες και  επισκεφθείτε  την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, τον παλαιότερο ναό του νησιού. Στην περιοχή θα συναντήσετε και το μοναδικό δασύλλιο ήμερης βελανιδιάς τη μοναδική δασική έκταση του νησιού, ενώ κοντά στο χωριό στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γινόταν παλαιότερα η εξόρυξη της Λημνίας γης του θαυματουργού πηλού που εθεωρείτο ότι είχε πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Επίνειο του χωριού είναι ο Κότσινας όπου μετά το μπάνιο σας μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι στα παραθαλάσσια ταβερνάκια. Εκεί κοντά, σε λόφο, θα εντοπίσετε τα απομεινάρια του φρουρίου του Κότσινα, τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής με το αγίασμά της, καθώς και το άγαλμα της Μαρούλας της ηρωίδας που επί τουρκοκρατίας υπερασπίστηκε τον τόπο της

   

ΛΥΧΝΑ – ΡΩΜΑΝΟ

Νοτιοδυτικά του Ρεπανιδίου θα συναντήσετε το όμορφο χωριό Λύχνα. Κάντε μια βόλτα στα σοκάκια του, θαυμάστε τα αρχοντικά του και τον αναπαλαιωμένο μύλο του στην άκρη του χωριού και καθίστε στη λιθόστρωτη πλατεία για έναν καφέ ή παραδοσιακό μεζέ. Νοτιοανατολικά της Λύχνας θα βρείτε το χωριό Ρωμανό. Στην είσοδο του χωριού θα συναντήσετε πέτρινη βρύση που βρίσκεται εκεί πριν από το 1849, έτος που ανακαινίστηκε. Επισκεφθείτε τον όμορφο ναό του χωριού που είναι αφιερωμένος στη Γέννηση του Χριστού και την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με το λιθόγλυπτο τέμπλο