Κεντρική Λέσβος


ΚΑΛΛΟΝΗ

Η Καλλονή βρίσκεται στο κέντρο του νησιού σε μια εύφορη πεδιάδα. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκείνους που θέλουν μία σταθερή βάση κατά τις διακοπές τους και παράλληλα να έχουν σε σχετικά σύντομο χρόνο πρόσβαση σε όλα τα σημεία του νησιού  Το επίνειό της, η Σκάλα Καλλονής, είναι μια αμμώδης οργανωμένη παραλία μέσα στον ομώνυμο Κόλπο, με ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα που σερβίρουν τη γνωστή και πεντανόστιμη σαρδέλα Καλλονής, μπαρ, αλλά και πληθώρα καταλυμάτων. Ο Κόλπος της Καλλονής, καλύπτει μια τεράστια έκταση που περιβάλλεται από πολλούς μικρότερους υγροτόπους που φιλοξενούν έναν μεγάλο αριθμό σπάνιων και προστατευόμενων πτηνών παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Για τον λόγο αυτόν, κυρίως κάθε άνοιξη, την περιοχή επισκέπτονται πολλοί παρατηρητές πουλιών από όλον τον κόσμο. Πολύ κοντινοί οικισμοί της περιοχής είναι η Αρίσβη, στην είσοδο της Καλλονής και λίγο μακρύτερα το Κεράμι και τα Δάφια.

 

 

ΦΙΛΙΑ – ΑΝΕΜΩΤΙΑ – ΣΚΑΛΟΧΩΡΙ

Αφήνοντας την παραλιακή οδό και κατευθυνόμενοι προς το εσωτερικό του νησιού και προς τα βόρεια, θα συναντήσετε τρία όμορφα χωριά με ιδιαίτερο χρώμα: τη Φίλια, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και τα πολλά διατηρητέα κτίριά της, την Ανεμώτια με τα γραφικά καλντερίμια της και το Σκαλοχώρι με τα πέτρινα σπίτια και τη θέα προς τη θάλασσα. Διαλέξτε σε ποια πλατεία θα καθίσετε να απολαύσετε τον καφέ, το αναψυκτικό ή το ουζάκι σας και μετά κατευθυνθείτε προς τη θάλασσα για μια βουτιά στις κοντινές παραλίες Τσιχράντα και Καλό Λιμάνι στα βορειοδυτικά του νησιού.

 

 

ΠΑΡΑΚΟΙΛΑ – ΑΓΡΑ

Συνεχίζοντας στην παραλιακή οδό θα συναντήσετε το χωριό Παράκοιλα που απλώνεται μέσα σε έναν εύφορο κάμπο με τρεχούμενα νερά, προστατευμένο από τους γύρω λόφους. Αξιόλογα σημεία της περιοχής είναι το δίτοξο πέτρινο γεφύρι που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, το τζαμί με τον διακριτό μιναρέ του και ο πύργος και τα λείψανα αρχαίου οικισμού που διασώζονται στη κορφή του βουνού Ίσσα μεταξύ Παράκοιλων και Ανεμώτιας. Δυτικότερα, θα συναντήσετε την Άγρα, ένα μικρό γραφικό χωριό στην πλαγιά ενός υψώματος. Πιείτε το καφεδάκι σας στην πλατεία του χωριού και γευτείτε παραδοσιακά γλυκίσματα από τον γυναικείο συνεταιρισμό.  

 

 

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΝΑΠΗ

Η Αγία Παρασκευή είναι από τα ομορφότερα κεφαλοχώρια του νησιού που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Εάν περιπλανηθείτε στον οικισμό σίγουρα θα εντυπωσιαστείτε από τα νεοκλασικά κτίρια όπως του Δημαρχείου και του σχολείου. Στην είσοδο του χωριού, κάντε μια στάση για να επισκεφθείτε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου που στεγάζεται στον χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου. Στο μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη των μηχανημάτων, με έμφαση στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στην ελαιοπαραγωγή. Το χωριό είναι επίσης γνωστό για το Πανηγύρι του Ταύρου που διοργανώνεται στο γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Χαράλαμπου, συνήθως τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και διαρκεί τέσσερις ημέρες. Κοντά στην Αγία Παρασκευή βρίσκονται σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι όπως το Ιερό του Απόλλωνα στην Κλοπεδή και το Ιερό του Μέσσου. Αρχαιολογικό ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η περιοχή που βρίσκεται η Νάπη, χωριό μεταξύ της Αγίας Παρασκευής και του Μανταμάδου