Γεωτουρισμός


Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Λέσβος στο σύνολό της αναγνωρίσθηκε ως Γεωπάρκο από την UNESCO, αφού το νησί διαθέτει διεθνούς αναγνώρισης γεωλογική κληρονομιά και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Η πληθώρα των γεωτουριστικών θέσεων του νησιού προσκαλεί τους επισκέπτες σε ενδιαφέρουσες και γοητευτικές αποδράσεις εξερεύνησης και γνώσης. Ανενεργά ηφαίστεια όπως του Λεπέτυμνου και της Ανεμότιας, καλδέρες όπως της Άγρας ή της Βατούσας, ηφαιστειακοί δόμοι όπως του Υψηλού, της Ερεσού ή της Μύθημνας, στήλες λάβας όπως της Πελόπης, μεγάλα γεωλογικά ρήγματα όπως της Λάρσου, σημαντικές απολιθωματοφόρες θέσεις, θερμές πηγές και βραχώδεις ακτές είναι κάποια από τα δημιουργήματα της φύσης που προκαλούν ολοένα και περισσότερο τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Σημαντικό μέρος του Γεωπάρκου αποτελεί το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου,  ένα μοναδικό γεωλογικό μνημείο της φύσης που δεσπόζει στο δυτικό του τμήμα του νησιού, στην περιοχή του Σιγρίου. Έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για επιστήμονες και επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Σε αυτήν την περιοχή, εκτός από μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, μπορείτε επίσης να περιπλανηθείτε εντός του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους ακολουθώντας τα μονοπάτια της Λάβας, ένα δίκτυο περιπατητικών διαδρομών που συνδέει το Πάρκο με την Ερεσό και το Σίγρι. Κατά μήκος αυτών των διαδρομών, εκτός από τις εντυπωσιακές εμφανίσεις απολιθωμένων κορμών θα θαυμάσετε σπάνιας φυσικής ομορφιάς τοπία, εντυπωσιακές γεωλογικές δομές, όπως ηφαιστειακούς δόμους, ηφαιστειακές φλέβες και χαρακτηριστικές ροές πυροκλαστικών και επικλαστικών πετρωμάτων. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε με καραβάκι και οργανωμένη ξενάγηση, τη νησίδα Νησιώπη, απέναντι από το Σίγρι, η οποία αποτελεί τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους. Εκεί έχουν αναδειχθεί 41 απολιθωματοφόρες θέσεις που περιέχουν εντυπωσιακούς απολιθωμένους κορμούς, από τους οποίους ξεχωρίζει αυτός της σεκόιας μήκους 17,20 μέτρων και διαμέτρου στη βάση του 1,70 μέτρα!

Στη Λέσβο επίσης βρίσκονται σημαντικές περιοχές οικολογικής αξίας ενταγμένες στο δίκτυο Natura 2000: βεβαίως η Νοτιοδυτική Χερσόνησος & το Απολιθωµένο ∆άσος Λέσβου αλλά και οι Κόλποι Καλλονής και Γέρας, τα έλη Ντιπίου και Χαραµίδας, η Βόρεια Λέσβος (το δυτικό τμήμα που εκτείνεται στα δυτικά από τη Μήθυµνα και την Πέτρα, προς το όρος Λεπέτυµνος και τελειώνει ανατολικά στο ακρωτήριο του Κόρακα Μανταµάδου και το ανατολικό τµήµα που περιλαμβάνει την περιοχή Αγ. Στεφάνου-Παλιού-Σαρκήνα στον Μανταµάδο και τη νησίδα Μονόπετρα ανοικτά των Τσιονίων), το Όρος Όλυµπος, καθώς και οι Νησίδες Λέσβου (Σύμπλεγμα Τοµαρονήσιων, Κύδωνας, Αγ. Γεώργιος, Γλαρονήσι κλπ.).

Info:

www.lesvosgeopark.gr

www.lesvosmuseum.gr

www.hellenicgeoparks.gr