Παρατήρηση Πουλιών


Η Λέσβος έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς για την παρατήρηση πουλιών στην Ευρώπη, πόλος έλξης ενδιαφέροντος χιλιάδων επισκεπτών επιστημόνων-φυσιολατρών. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί πάνω από 300 είδη αποδημητικών και ενδημικών πτηνών, κάνοντάς τη έναν πραγματικό παράδεισο για τους επισκέπτες που τους ενδιαφέρει η παρατήρησή τους.

Η θέση της στο ανατολικό Αιγαίο είναι αυτή που της δίνει το προνόμιο να βρίσκεται πάνω στο μεταναστευτικό ρεύμα των πουλιών. Παράλληλα, οι υγρότοποι, της περιοχής του Κόλπου Καλλονής μαζί με τους ποταμούς που εκβάλουν στον Κόλπο, το υγροτοπικό σύστημα του έλους Nτιπίου-Λάρσου μαζί με τον ποταμό Ευεργέτουλα – που αποτελεί τον μεγαλύτερο καλαμιώνα στο Αιγαίο – και οι αλυκές Πολιχνίτου, παρέχουν ιδανικό περιβάλλον για την ξεκούραση και την αναπαραγωγή ενδημικών και αποδημητικών πτηνών.

Εδώ, καθώς και σε πολλές άλλες περιοχές του νησιού, όπως την περιοχή του Λεπέτυμνου, το Σίγρι, την Ερεσό, την Άγρα, τη Πέτρα, την Αγιάσο, τα Βατερά, μπορείτε να συναντήσετε σπάνια και προστατευόμενα είδη πουλιών όπως όπως τον Τουρκοτσοπανάκο (Sitta krueperi) ο οποίος απαντάται μόνο στη Λέσβο και το Σμυρνοτσίχλoνο (Emberiza cineracea) το οποίο, σε Ευρωπαϊκό έδαφος, απαντάται μόνον στο Ανατολικό Αιγαίο. Άλλα ιδιαίτερα είδη είναι το Φρυγανοτσίχλονο (Emberiza caesia), ο Αμμοπετρόκλης (Oenanthe isabellina), ο Αιγαιοτσιροβάκος (Sylvia rupelli), το Κουφαηδόνι (Cercotrichas galactotes), η Αετογερακίνα (Buteo rufinus), η Λιοστριτσίδα (Hippolais olivetorum), ο Βραχοτσοπανάκος (Sitta neumayer), η Νησιωτοπέρδικα (Alectoris chukar), η Καστανόπαπια (Tadorna ferruginea) κ.ά.

Προστατευόμενη ζώνη άγριας ορνιθοπανίδας αποτελούν οι νησίδες απέναντι από την Πέτρα, το Γλαρονήσι, το Μυρμήγκι και ο Άη-Γιώργης, στον οποίο λειτουργεί οικολογικό παρατηρητήριο, όπως επίσης και στη Νησιώπη, τη νησίδα που βρίσκεται απέναντι από το Σίγρι. Τέλος, στον Κόλπο Καλλονής υπάρχουν δύο ακόμη παρατηρήτρια ορνιθοπανίδας.

Η καλύτερη περίοδος για την παρατήρηση των πουλιών είναι οι μήνες της άνοιξης και οι μήνες του φθινοπώρου. Πάρτε λοιπόν τα κιάλια σας ή τις φωτογραφικές σας μηχανές και απαθανατίστε μόνοι σας ή οργανωμένα σε group, σπάνια είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στο νησί!