Αθλητικό Ιδεώδες


Αρχαίο Πένταθλο

Στο νησί του Ηφαίστου, τη Λήμνο, γεννήθηκε, σύμφωνα με τη μυθολογία, το σύνθετο άθλημα Πένταθλο, που πρωτοεμφανίστηκε στην 18η Ολυμπιάδα το 708 π.Χ.

Το Πένταθλο συνδέεται με το πέρασμα των Αργοναυτών από τη Λήμνο, κατά το ταξίδι τους από την Ιωλκό προς την Κολχίδα. Η βασίλισσα Υψιπύλη φιλοξένησε στη Λήμνο τους Αργοναύτες και διοργάνωσε προς τιμήν τους αγώνες με σημαντικά έπαθλα. Ο Πυλαίας επικράτησε στην πάλη, ο Τελαμώνας στον δίσκο, ο Λυγκέας στο ακόντιο, ο Ζήτης στο δρόμο και ο Κάλαϊς στο άλμα. O Ιάσονας, επικεφαλής της αργοναυτικής εκστρατείας, για να τιμήσει τον Πηλέα που πήρε την πρώτη θέση στο αγώνισμα της πάλης και τη δεύτερη ωστόσο σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα, ενοποίησε τα πέντε αγωνίσματα δημιουργώντας το Πένταθλο. Έτσι, ο Πηλέας ανακηρύχθηκε πενταθλητής. Από το αρχαίο Πένταθλο, προήλθε το σύγχρονο πένταθλο, το οποίο αποτελεί άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Εδώ και δύο χρόνια, στη Λήμνο έχει ξεκινήσει η αναβίωση του Αρχαίου Παντάθλου που πραγματοποιείται τον Ιούλιο με τη διοργάνωση μαθητικών αθλητικών αγώνων με συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα με τις αθλητικές δράσεις διοργανώνονται και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθιστώντας το γεγονός μια γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού.