Πεζοπορία στη Λήμνο


Αν είστε λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας, τότε η Λήμνος είναι ο καταλληλότερος προορισμός για εσάς. Το ιδιαίτερο τοπίο του νησιού με τους λόφους, τις πεδιάδες της ξανθές αμμουδιές και το ηφαιστειακό ανάγλυφο, προσφέρει σε όσους από εσάς θέλετε να το γνωρίσετε πεζοί, συναρπαστικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Περιπλανηθείτε σε διαδρομές φυσικού κάλλους όπως στην περιοχή της Χορταρολίμνης, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, στα «κρεμαστά νερά» του χειμάρρου Κατσαϊτη στον Κάσπακα, ή τις αμμοθίνες στην Ατσική, στις πεδινές εκτάσεις με τα σταροχώραφα, σε διαδρομές που περνούν από σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος όπως η Ηφαιστία και το Ιερό των Καβείρων, ή ανακαλύψτε το γεωλογικό πάρκο των Φαρακλών στα βόρεια του νησιού με τους πρωτόγνωρους γεωλογικούς σχηματισμούς

Ενδεικτικές διαδρομές:

Κατάλακκος- Παχιές Αμμουδιές – Γομάτι

Από το χωριό Κατάλακκος κατευθύνεστε στην παραλία Γομάτι. Μετά από χωματόδρομο περίπου 2 χλμ., στα αριστερά θα οδηγηθείτε στις αμμοθίνες ή «παχιές αμμουδιές». Στο τέλος της διαδρομής θα συναντήσετε την παραλία Γομάτι.

Θάνος- Λόφος Κάκαβος

Θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά ανάβασης ξεκινώντας λίγο έξω από το χωριό  Θάνος για να βρεθείτε στον λόφο Κάκαβο, όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Παναγιάς της Κακαβιώτισσας, προστατευμένο μέσα στον βράχο. Η υπέροχη θέα αλλά και το ίδιο το εκκλησάκι που για σκεπή του έχει τον βράχο, θα σας κάνει να ξεχάσετε την ανηφορική διαδρομή.

Άη Γιάννης- Κάσπακας- ρέμα Κατσαΐτη

Η διαδρομή έχει αφετηρία το τελείωμα της παραλίας του Άη Γιάννη, περνά από το χωριό Κάσπακας και συνεχίζει μέχρι το ρέμα του Κατσαΐτη. Εκεί θα βρείτε, σε περίοδο βροχοπτώσεων, τους όμορφους καταρράκτες του χειμάρρου, τα λεγόμενα «Κρεμαστά Νερά» που σχηματίζουν μικρές βάθρες στα βράχια.

Κέρος-Ασπρολίμνη-Απάν Γιαλός-Αλυκή

Με αφετηρία το Κέρος, μπορείτε να ξεκινήσετε πεζοπορία στον υδροβιότοπο των Λιμνών. Ένας παράλληλος με την ακτή χωματόδρομος, οδηγεί αρχικά στην Ασπρόλιμνη, που κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το νερό αντικαθίσταται από ένα λευκό στρώμα αλατιού. Από το ξύλινο παρατηρητήριο ορνιθοπανίδας που βρίσκεται εκεί μπορείτε να παρατηρήσετε κάποια από τα δεκάδες σπάνια είδη πτηνών που περνούν από την περιοχή. Λίγο μετά την Ασπρόλιμνη, η διαδρομή στον υδροβιότοπο των Λιμνών καταλήγει στην παραλία του Απάν Γιαλού.