Παραδοσιακά Πιάτα


Συνταγές περίπλοκες ή απλές, αλλά πάντα με αγνά παραδοσιακά υλικά, οδηγούν σε ιδιαίτερες γεύσεις εξαιρετικής νοστιμιάς: γκιουζλεμέδες (τηγανητά τυροπιττάκια με δυόσμο), κολοκυθολούλουδα γεμιστά με τυρί ή ρύζι, γιαπρακάκια (ντολμαδάκια), σουγάνια (κρεμμυδοντολμαδες), σφουγγάτο (τριμμένο κολοκύθι, φέτα και αυγά ψημένα στον φούρνο), παστές σαρδέλες Καλλονής, καλαμάρι γεμιστό, σελινάτο (χοιρινό με σέλινο), κατσικάκι γεμιστό. Εάν έχετε την ευκαιρία, δοκιμάστε επίσης το γιορτινό «κισκέκ», φαγητό των πανηγυριών, με ντόπιο βοδινό κρέας και σιτάρι που βράζεται επί ώρες σε μεγάλα καζάνια και λιώνει γλυκά στο στόμα. Και για τους οπαδούς του μανιταριού, η Λέσβος επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις, καθώς τους φθινοπωρινούς μήνες φυτρώνουν στα πευκοδάση άγρια μανιτάρια, λευκίτες και κρασίτες, που αποτελούν τον καλύτερο ουζομεζέ.

Όσο για τους γλυκούς πειρασμούς που είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση του  γευστικού σας ταξιδιού, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού όπως ντοματάκι, κυδώνι, ελιά, κάστανο, καρπούζι, μήλο, κολοκύθι και σύκο, γλυκά του ταψιού, όπως πλατζέντα (φύλλο με καρύδια και σιρόπι) και μπακλαβά, αλλά και τα λεγόμενα «γεμάτα», αμυγδαλωτά όλο άρωμα.

Στο νησί δραστηριοποιούνται πολλοί Γυναικείοι Συνεταιρισμοί που παρασκευάζουν μεγάλη ποικιλία γευστικών προϊόντων χρησιμοποιώντας παραδοσιακές σπιτικές συνταγές. Εκτός από τα χειροποίητα ζυμαρικά, όπως το τριφτό (κριθαράκι) και τις χάχλες (τραχανάς πλασμένος σε «κουπάκια»), αξίζει να δοκιμάσετε τα γλυκά τους (του κουταλιού, του ταψιού, «γεμάτα» (αμυγδαλωτά), παστέλια, κυδωνόπαστο, μαρμελάδες κ.α.), τα μοναδικά λικέρ σε πολλές γεύσεις όπως βύσσινο, δυόσμο, ρόδι, φράουλα και τις καταπληκτικές τους σπιτικές σάλτσες που παρασκευάζονται από βιολογικές ντομάτες και τα αγνότερα υλικά, για να δώσουν γεύση και άρωμα στα πιάτα.