Υγρότοποι στην Λήμνο


Εάν είστε λάτρεις της φύσης, στη Λήμνο μπορείτε να επισκεφθείτε τους τρεις, μοναδικού φυσικού κάλλους, υγρότοπους, την Αλυκή, την Χορταρολίμνη και την Ασπρολίμνη στα βoρειοανατολικά του νησιού. Καταλαμβάνουν συνολική έκταση 18.000 στρεμμάτων, έχουν κηρυχθεί Ζώνες Ειδικής Προστασίας και εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000. Η πρόσβαση στην περιοχή των λιμνών γίνεται από χωματόδρομο, μέσω της πλησιέστερης ασφαλτοστρωμένης επαρχιακής οδού που συνδέει τις κοινότητες Ρουσσοπουλίου, Ρωμανού, Καλλιόπης και Κοντοπουλίου με το Μούδρο.

Η Αλυκή καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους με θαλασσινό νερό, σε αντίθεση με τη Χορταρολίμνη, η οποία στερείται νερού κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Οι δύο υγρότοποι της Αλυκής και Χορταρολίμνης βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση φυσικότητας. Ειδικά η Αλυκή είναι ίσως η μόνη φυσική αλμυρή λίμνη σε τέτοια έκταση σε όλη την Ελλάδα, που δεν έχει υποστεί ανθρωπογενείς παρεμβάσεις. Γενικότερα στην περιοχή κυριαρχεί η χαμηλή βλάστηση, όπως βούρλα, ρείκια, φρύγανα με λαδανιές και αστοιβές. Στην ευρύτερη ζώνη θα συναντήσετε μεμονωμένους θύλακες με ελιές, λυγαριές, τζιτζιφιές, συκιές και βελανιδιές.

 Η γεωγραφική θέση της περιοχής είναι μεγάλης σπουδαιότητας για αρκετά μεταναστευτικά πτηνά που τη χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό ανάπαυσης. Εδώ θα ανακαλύψετε περισσότερα από 250 είδη σπάνιων και υπό εξαφάνιση πουλιών που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις και από την ελληνική νομοθεσία, όπως φοινικόπτερα, φλαμίνγκο, κιρκινέζια και πέρδικες.