Πανίδα


Στη Λέσβο, τα δάση ελαιώνων, πεύκων και δρυών προσφέρουν καταφύγιο σε άγρια ζώα και πουλιά. Στην περιήγησή σας στην ύπαιθρο του νησιού μπορεί να συναντήσετε μια αλεπού ή μια νυφίτσα, ή ακόμη και μια “Γαλιά” όπως λένε οι ντόπιοι τον Ασιατικό σκίουρο.

O Ασιατικός σκίουρος (Sciurus anomalus) ζει, από ολόκληρο τον ευρωπαϊκό και ελλαδικό χώρο μόνο στη Λέσβο, που είναι και το δυτικότερο άκρο εξάπλωσης του είδους. Στη Λέσβο, η μεγαλύτερη πυκνότητα απαντάται στο δάσος Καστανιάς του όρους Όλυμπος, σε ελαιώνες και δενδρώδεις καλλιέργειες και σε καλούς πληθυσμούς στα δάση βελανιδιάς και λιγότερο στα δάση κωνοφόρων.

Στα ερπετά του νησιού σημαντική θέση κατέχει το κροκοδειλάκι (Agama stelio). Οι εποχιακές λιμνούλες και τα γκιόλια (τοπική ονομασία των στερνών για το πότισμα των ζώων, που συχνά έχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος) υποστηρίζουν σημαντικούς πληθυσμούς αμφιβίων και νεροχελώνων (κυρίως Mauremys caspica, Emys orbicularis σπανιότερα).

Πολύ ενδιαφέρον οικοσύστημα είναι οι παράκτιοι υγρότοποι του Κόλπου της Καλλονής, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Κόλπου αλλά και μεγάλου αριθμού χερσαίων υγροτόπων: τις αλυκές Καλλονής και Πολιχνίτου, αλίπεδα, ρέματα και τις εκβολές τους, καλαμιώνες, πευκοδάσος και ελαιώνες.

Ανάμεσα στους πολύ ενδιαφέροντες κατοίκους, είναι τα ροζ φλαμίγκο (φοινικόπτερα), όλων των ειδών οι ερωδιοί (τσικνίαδες), οι βαρβάρες, ο καλαμοκανάς, η αλκυόνα, ο κοκκινοσκέλης και η αβοκέτα. Το νησί της Λέσβου είναι η μόνη περιοχή στο νησιωτικό χώρο που φωλιάζει ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra), το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη που ζει ο Τουρκοτσοπανάκος (Sitta krupperi) και εδώ βρίσκεται ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός πληθυσμός του Σμυρνοτσίχλονου (Emberiza cineracea). Οι Καστανόχηνες (Tadorna ferruginea) είδος ασιατικής προέλευσης, από τα σημαντικότερα είδη στην περιοχή μελέτης και του νησιού γενικότερα, είναι μόνιμοι κάτοικοι και οι κύριες και γνωστές θέσεις αναπαραγωγής υπάρχουν στην αλυκή Καλλονής, στον υγρότοπο των Μέσων Αγ. Παρασκευής και στην περιοχή του Ασπροποτάμου-Παλιού στον Μανταμάδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η νησιώτικη ορεινή πέρδικα (Alectoris chukar), η οποία εκτρέφεται και ως κυνηγητικό θήραμα.

Στις βραχονησίδες της Λέσβου φωλιάζει και αναπαράγεται ο Αιγαιόγλαρος (Larus audouinii), είδος προτεραιότητας, παγκόσμια απειλούμενο με ειδικές ρυθμίσεις για την προστασία των αποικιών του. Στη Λέσβο, παρατηρούμε και τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae) και το Κιρκινέζι (Falco naumanni), είδη παγκόσμια απειλούμενα με εξαιρετικά ανησυχητική πορεία που διατηρούνται ακόμη σε μικρούς αριθμούς στο νησί, όπου φωλιάζουν σε αρκετές βραχονησίδες του.

Έτσι λοιπόν εξηγείται γιατί η Λέσβος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς «πουλάκηδων» στην Ευρώπη, οι οποίοι κατακλύζουν το νησί την άνοιξη και το φθινόπωρο, προκειμένου να θαυμάσουν και να απαθανατίσουν με τους φωτογραφικούς τους φακούς, αυτούς τους σπάνιους φτερωτούς επισκέπτες!