Ένα νησί στην καρδιά του βόρειου Αιγαίου πελάγους, νοτιοδυτικά της Λήμνου, ο Άγιος Ευστράτιος, τόπος ιστορικής μνήμης, προσφέρεται για ήρεμες διακοπές και περιπατητικές διαδρομές. Γραφικές ακρογιαλιές, σπάνιοι γεωλογικοί σχηματισμοί, θαλάσσιες σπηλιές, μικρά δάση από βελανιδιές συνθέτουν το φυσικό περιβάλλον του νησιού.
Με έκταση 42 τ.χλμ είναι το τρίτο και μικρότερο νησί του νομού. Ο συνολικός πληθυσμός του είναι 270 κάτοικοι (απογραφή 2011) και απέχει από τη Λήμνο 21 ν.μ. (από τη Μύρινα).
O Άγιος Ευστράτιος είναι από τα πιο ‘παρεξηγημένα’ νησιά του Αιγαίου γνωστός ως επί το πλείστον ως τόπος εξορίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Το έδαφός του είναι ηφαιστιογενές και η μεγαλύτερη πεδιάδα του βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος, στη θέση Αλωνίτσι, όπου παλαιότερα ήταν εκτεταμένος αμπελώνας. Το νησί έχει λίγη βλάστηση ιδιαίτερα στα βορειοανατολικά όπου υπάρχουν διάσπαρτες μικρές δασώδεις εκτάσεις που αποτελούνται κυρίως από βελανιδιές. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πτηνοπανίδα του νησιού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το μαυροπετρίτη, μεταναστευτικό γεράκι του είδους Falco eleonorae. Ψηλότερες κορυφές του νησιού είναι η Λεμονή Ράχη (288 μ.) και το Σημάδι (298 μ.).
Γύρω από το νησί υπάρχουν αρκετά μικρονήσια και βραχονησίδες από τις οποίες οι σημαντικότερες είναι το Δασκαλιό, η Βέλια και οι Δώδεκα Απόστολοι.
Ο οικισμός και το λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού. Το χωριό είναι σχετικά νέο δεδομένου ότι μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1968 οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα παλαιά σπίτια τους και να στεγαστούν στον νέο οικισμό που ανεγέρθηκε.